6 września 2015

Niedzielny kadr





Sprawdzony przepis na oponki serowe

Przepisów na oponki serowe (w moim domu zwane obwarzankami) jest całe mnóstwo. Z octem, bez octu, z sodą, bez sody, ze spirytusem, bez spirytusu, z margaryną, bez margaryny, z dodatkiem kwaśnej śmietany i bez niej.
Znaleźć ten idealny wcale nie jest łatwo. Mój ulubiony przepis znalazłam TUTAJ
Przetestowany wielokrotnie. Odkąd na niego trafiłam moje obwarzanki mają smak tych zapamiętanych z dzieciństwa, a ja zaprzestałam dalszych poszukiwań.
Idealnie puszyste i sprężyste. Ani ciężkie (tłuste), ani zbyt słodkie. Palce lizać! Dosłownie :)


Składniki (30-40 szt.):

500 g twarogu śmietankowego
500 g mąki tortowej
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka spirytusu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:
smalec albo olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania

Do miski pokrusz twaróg, dodaj oba cukry i razem rozdrobnij widelcem, następnie wbij jajka, dodaj śmietanę i spirytus. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 5-10 mm. Za pomocą szklanki i zakrętki wykrawaj oponki.

Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem i podawaj. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.
Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Wygląda tak apetycznie, że ślinka cieknie, chociaż z racji karmienia nie dla mnie teraz takie smakowitości. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń