Sprawdzony przepis na oponki serowe
Przepisów na oponki serowe (w moim domu zwane obwarzankami)
jest całe mnóstwo. Z octem, bez octu, z sodą, bez sody, ze spirytusem,
bez spirytusu, z margaryną, bez margaryny, z dodatkiem kwaśnej śmietany i
bez niej.
Znaleźć ten idealny wcale nie jest łatwo. Mój ulubiony przepis znalazłam TUTAJPrzetestowany wielokrotnie. Odkąd na niego trafiłam moje obwarzanki mają smak tych zapamiętanych z dzieciństwa, a ja zaprzestałam dalszych poszukiwań.
Idealnie puszyste i sprężyste. Ani ciężkie (tłuste), ani zbyt słodkie. Palce lizać! Dosłownie :)
Składniki (30-40 szt.):
500 g twarogu śmietankowego
500 g mąki tortowej
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka spirytusu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
smalec albo olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski pokrusz twaróg, dodaj oba cukry i razem rozdrobnij widelcem, następnie wbij jajka, dodaj śmietanę i spirytus. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 5-10 mm. Za pomocą szklanki i zakrętki wykrawaj oponki.
Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem i podawaj. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Wygląda tak apetycznie, że ślinka cieknie, chociaż z racji karmienia nie dla mnie teraz takie smakowitości. Smacznego!
OdpowiedzUsuńuwielbiam !
OdpowiedzUsuńZnowu nie zaprosiłaś ;)
OdpowiedzUsuń